Sport en bewegen is gezond, en de baten van sport voor de volksgezondheid zijn groter dan de kosten van sportblessures. Om ervoor te zorgen dat sporters kunnen blijven sporten is het zaak om blessures als gevolg van sportbeoefening zo veel mogelijk te voorkomen.

In 2018 raakten naar schatting 4,1 miljoen sporters in Nederland geblesseerd tijdens het uitoefenen van hun sport. Gezamenlijk liepen zij rond de 5,4 miljoen blessures op, wat overeenkomt met 3,4 blessures per 1.000 uur sport. Ongeveer de helft van de blessures (52%) werd medisch behandeld, vooral door een fysiotherapeut.

Veldvoetbal is de sporttak waarin de meeste blessures worden opgelopen, een kwart van de blessures ontstond tijdens veldvoetbal. Ook tijdens fitness (16%) en hardlopen (14%) werd een aanzienlijk deel van de blessures opgelopen. Gezamenlijk waren deze drie sporttakken verantwoordelijk voor ruim de helft (55%) van de in 2018 in Nederland opgelopen blessures. In het perspectief van het aantal uren dat aan deze sporttakken besteed werd kende fitness een aanmerkelijk kleiner risico op een blessure (1,8 blessure per 1.000 uur) dan voetbal (7,3) en hardlopen (6,3).

Een derde deel van de sportblessures ontstond geleidelijk, vaak door overbelasting. Twee derde was een acuut ontstane blessure. Voetbal kent een groter aandeel acuut ontstane blessures dan fitness en hardlopen. Zes op de tien sportblessures in 2018 waren blessures aan de onderste extremiteiten, vooral knieblessures, enkelblessures en overige blessures aan het been.

bron: cijferrapportage sport 2018, VeilligheidNL

Maak meteen een afspraak


De sportfysiotherapeut is de specialist op het gebied van sportblessures. De sportfysiotherapeut is er voor alle sporters. Met sporters bedoelen wij iedereen van jong tot oud, van beginner tot gevorderde, van recreatief niveau tot topsport.
De sportfysiotherapeut houdt zich bezig met het adequaat behandelen en voorlichten van sportblessures en het uiteindelijke doel is een zo veilig mogelijke terugkeer naar het gewenste sportniveau. Naast het behandelen van sportblessures richt de sportfysiotherapeut zich ook op preventie binnen het sporten.

Sportfysiotherapie bij Kinese Fysiotherapeuten wordt verzorgd door Mandy Smidts. Zij heeft naast de algemene opleiding fysiotherapie een aanvullende opleiding gevolgd, master sportfysiotherapie. Deze opleiding duurt 3 jaar en vindt plaats aan Stichting Opleiding Musculoskeletale Therapie (SOMT) te Amersfoort.

Aan de volgende blessures kan worden gedacht: acute sportblessures, overbelasting blessures, spierscheuringen, verzwikkingen van de enkel, voorste kruisband letsel, meniscus letsel, liesklachten en sportgerichte revalidatie na verschillende operaties.

Maak meteen een afspraak

 

 

De behandeling

Als u de eerste keer bij de sportfysiotherapeut komt zal via een gericht vraaggesprek uw blessure in kaart worden gebracht. Aan de hand van dit gesprek zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Met de uitkomsten uit het onderzoek en het gesprek zal er een plan van aanpak worden besproken wat u kunt doen met uw blessure.

De behandeling kan bestaan uit gerichte oefentherapie, lokale behandeling van de blessure en advies en voorlichting. In de behandeling wordt ook besproken of u kunt doorgaan met sporten, tijdelijk moet stoppen of aangepast kan trainen.

Een mogelijkheid binnen de behandeling is revalidatie in een trainingszaal. In deze zaal zijn er gerichte mogelijkheden voor het herstellen van spierkracht, conditie, stabiliteit/coördinatie en het uitvoeren van sportspecifieke oefeningen.

Nuttige websites:  www.sportzorg.nl  en www.voorkomblessures.nl

Maak meteen een afspraak

 

 

Kosten sportfysiotherapie

Voor 2022 zijn contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij wie u verzekerd bent, wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hóe u verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.

Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst.

Bekijk de tarieven van Kinese Fysiotherapeuten 2021  

 

De sportfysiotherapeute is:

 

Een afspraak maken 

Plan snel een afspraak bij één van onze locaties. Vul het afsprakenformulier in, stuur ons een bericht op WhatsApp of neem telefonisch of via e-mail contact met ons op.

Maak meteen een afspraak

 

 

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken