Oncologiefysiotherapie / Fysiotherapie bij kanker

Vaak ervaren mensen met kanker vermoeidheidsklachten, conditieverlies en/ of krachtsverlies. Het oppakken van dagelijkse activiteiten en bewegen is vaak een drempel. Bij Kinese zijn er aparte trainingsgroepen voor mensen die problemen ervaren door de behandeling van kanker. De revalidatie wordt bij voorkeur gestart tijdens of snel volgend op de behandeling. Dit zorgt voor een minder grote achteruitgang en verminderd ook vaak bijwerkingen van de behandeling zoals misselijkheid, moe gevoel en vermoeidheid.

Daarnaast is bewezen dat bij mensen die trainen tijdens chemotherapie, de dosis minder vaak hoeft te worden aangepast. Ook wanneer iemand zich in de palliatieve fase van de ziekte bevindt kun je komen trainen, ook als er dan nog chemotherapie of immunotherapie wordt gegeven. Trainen heeft een positief effect op kwaliteit van leven en zorgt ervoor dat je zolang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren. Ook begeleiding in de thuissituatie ( bij een lage belastbaarheid) en pré-operatieve training (voor de operatieve ingreep) vallen onder de oncologische revalidatie. Hierbij kunt u denken aan het verbeteren van de conditie voor iemand geopereerd wordt zodat het herstel na de operatie voorspoedig zal verlopen. Door een persoonlijk aangepast trainingsprogramma worden conditie en kracht op verantwoorde wijze verbeterd en krijgt u weer vertrouwen in het bewegen. Hierdoor wordt het makkelijker om activiteiten van het dagelijks leven weer op te pakken of werkzaamheden op het werk te hervatten.

Er zijn veel problemen waar de oncologiefysiotherapeut tijdens of na de ziekte en behandeling hulp kan bieden:

  • Vermoeidheid
  • Conditieverlies
  • Krachtsverlies
  • Mobiliteitsverlies (denkt u bijvoorbeeld aan schouderfunctie beperking na borstoperaties)

Ook de oedeemfysiotherapeut kan een rol spelen, bijvoorbeeld bij:

  • Lymfoedeem (bijvoorbeeld bij lymfklierverwijdering of radiotherapie waardoor beschadiging van lymfevaten kunnen ontstaan)
  • Littekens waardoor pijn of functieverlies (bijvoorbeeld bij een DIEP- reconstructie)

 

Sinds 2019 zijn er binnen Kinese Fysiotherapeuten twee Oncologiefysiotherapeuten:

Zij kunnen u op allerlei vlakken informeren en adviseren over de problematiek die is ontstaan door de anti- kanker behandeling en kunnen u begeleiden in opbouw van activiteiten en helpen bij het omgaan van vermoeidheid en andere problemen die u tegenkomt in het behandeltraject, maar ook daarna. Ook zijn wij geschoold in het detecteren van problematiek op andere vlakken. Denkt u bijvoorbeeld aan: voedingstoestand, psychische klachten, klachten op maatschappelijk vlak, opbouw / terugkeer naar werk, afkeuringstraject, zodat we er ook voor zorgen dat u naar de juiste mensen verwezen kunt worden voor de juiste begeleiding.

 

Neem contact op

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Oncologie fysiotherapie, door één van onze gespecialiseerde therapeuten? Bijvoorbeeld over de inhoud van de therapie? Neem gerust contact op, we staan u graag te woord.

Neem contact op

 

 

Een afspraak maken 

Plan snel een afspraak bij één van onze locaties. Vul het afsprakenformulier in, stuur ons een bericht op WhatsApp of neem telefonisch of via e-mail contact met ons op.

Maak meteen een afspraak

 

 

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken