Wat doet een oefentherapeut?

Onze collega oefentherapeute Halberta Tuinenga is vanaf juli 2022 gestopt met het werken als oefentherapeut bij onze praktijk. Zij heeft een andere baan gevonden in Friesland, dichter bij haar woonplaats. We hebben gedeeltelijk vervanging gevonden. Oefen en ademtherapeute Hadewych Appeldorn uit Groningen is elke donderdag in onze praktijk. Zij heeft veel ervaring en heeft o.a. haar eigen praktijk. Zie voor meer informatie: oefen en ademtherapie

Ademhaling vertelt veel over hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld: Je gaat sneller en korter ademen bij stress. Rustig en regelmatig ademen brengt je weer tot rust. En je kijkt naar de oorzaak van de stress. Spanning heeft grote invloed op het ademen, en ook emoties beïnvloeden de ademhaling. Door de therapie en de oefeningen  leer je wanneer je moet ingrijpen om jezelf tot rust te brengen. Rustig ademen is een snelle en effectieve manier om de reactie van je zenuwstelsel te beïnvloeden

Ademtherapie helpt je om je natuurlijke en ontspannen adembeweging te herstellen. Door het doen van eenvoudige oefeningen maak je de ademhaling rustiger, op een zo ontspannen mogelijke manier. Ik werk volgens de methode van Dixhoorn. Dat is een aandachtgerichte methode, er is overlapping met mindfulness, en de oefeningen zijn liggend, staand of zittend. Ademtherapie is effectief bij overspanning, overprikkeling, hyperventilatie, kortademigheid, paniek, en bij een gespannen ademhaling samengaand met astma.

De oefentherapeut Cesar-Mensendieck richt zich op het behandelen van klachten die samenhangen met bewegen al dan niet veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Bij rugpijn, pijnlijke knieën, sportblessures of nekklachten is die link soms snel gelegd, zeker als de klachten steeds terugkomen. Maar ook hoofdpijn en schouderklachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde houding. De oefentherapeut kijkt, samen met u, naar hoe u beweegt en geeft inzicht in de oorzaak van de klachten. Door middel van gerichte oefeningen en adviezen worden houdingen en bewegingen verbeterd. Dit kunnen oefeningen en tips zijn die te maken hebben met uw dagelijkse bewegingen maar ook oefeningen die lichamelijke klachten kunnen verhelpen bijvoorbeeld op uw werkplek of tijdens het sporten. De oefentherapeut kijkt naast houding en manier van bewegen onder andere ook naar onnodige spierspanning, ademhaling en effectief spiergebruik. Onder begeleiding van de oefentherapeut traint u verzwakte spiergroepen, leert u overbelaste spieren te ontspannen en brengt u uw lichaam in een natuurlijke balans. 

Met welke klachten kan u onder meer terecht bij de oefentherapeut?
rugpijn,  knieklachten,  sportblessures,  nekklachten, hoofdpijn,  verkeerde houding,  schouderklachten,  ademhalingsklachten, spanningsklachten, chronische pijnklachten, hyperventilatiesyndroom, bekkenklachten, scoliose, SI-klachten, HNP, reumatische aandoeningen, osteoporose.  

Behandeling

Tijdens de eerste behandeling zal de oefentherapeut eerst door middel van een gesprek de achtergronden van uw lichamelijke klachten proberen te achterhalen. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, waarbij naar de gehele houding en diverse bewegingen gekeken wordt. 
De oefentherapeut bekijkt en analyseert het bewegingsgedrag en signaleert patronen in het bewegen die overbelasting en daardoor pijn kunnen veroorzaken. Naar aanleiding van het gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt het behandelplan opgesteld en met u besproken. Gedurende de volgende behandelingen wordt u zich bewust van uw manier van bewegen tijdens uw dagelijkse bezigheden, u krijgt meer inzicht in de oorzaak van uw lichamelijke klachten en leert deze zelf te verhelpen en voorkomen.

 



De oefentherapeut helpt u met:

  • Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen;
  • Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen;
    hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-)oefenstof, die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon
  • Cognitieve gedragsmatige therapie (vlgs. J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken
  • Gezonde coping stijl, dat wil zeggen: u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen
    uitleg over de architectuur van een gezonde slaap per leeftijdscategorie
 

Voor 2022 zijn contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij wie u verzekerd bent, wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hóe u verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.

Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst.

Een afspraak maken 

Plan snel een afspraak bij één van onze locaties. Vul het afsprakenformulier in, stuur ons een bericht op WhatsApp of neem telefonisch of via e-mail contact met ons.

 

 

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online afspraak maken.

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness en groepstrainingen.

Plan direct uw afspraak online.

Afspraak maken