Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap
De behandeling bij bekkenklachten wordt in onze praktijk gedaan door Adrienne Noordam. Bekkenklachten zijn klachten die kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. In ernstige gevallen wordt er gesproken over bekkeninstabiliteit. Er kan echter ook sprake zijn van bekkenklachten door een andere oorzaak.
Maak meteen een afspraak
Er is sprake van instabiliteit als:
- Het kapsel rondom de bekkengewrichten te slap is om de gewrichtsdelen stevig bij elkaar te houden.
- De spieren rondom de bekkengewrichten te slap zijn.
- De vorm van de gewrichten niet goed ontwikkeld is.
Een instabiliteit tijdens de zwangerschap wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de veranderende hormoonhuishouding, waardoor het kapsel/de gewrichtsbanden verweken, soms in combinatie met al wat over beweeglijke gewrichten. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Instabiliteitsklachten die na bevalling optreden kunnen komen door een zware bevalling.
Vaak worden bekkeninstabiliteit klachten verward met bandenpijn, lage rugklachten, ischiasklachten e.d. Het is dan ook raadzaam, om bij verdenking van instabiliteit klachten, dit te laten onderzoeken door een fysiotherapeut die hierin is gespecialiseerd om evt. onnodige ongerustheid te voorkomen. Als bij onderzoek blijkt dat er wel sprake is van instabiliteit kan een gespecialiseerde fysiotherapeut een goede begeleiding geven.
Maak meteen een afspraak
De behandeling
Als u voor de eerste afspraak bij een fysiotherapeut komt zullen u eerst een aantal vragen worden gesteld over de voorgeschiedenis van de klachten en de huidige situatie. Vervolgens zullen er een aantal testen worden gedaan om te constateren of er werkelijk sprake is van een instabiliteit.
De behandeling kan bestaan uit:
- Uitleg over het bekkengebied, de oorzaak en de aard van de klachten;
- Adviezen t.a.v de dagelijks activiteiten om de klachten te verminderen en/of verergering te voorkomen;
- Adviezen t.a.v. de bevalling en de periode erna;
- Oefentherapie ter stabilisering van het bekken en spierversterkende oefeningen;
- Mogelijk massage ter pijndemping;
- Eventueel, als dit nodig is, het aanmeten van een bekkenband, die gedragen kan worden ter stabilisering van het bekkengebied.
Maak meteen een afspraak
Bekkenbodemklachten en incontintentie
Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dit komt veel voor; naar schatting hebben zo'n 800.000 Nederlanders er last van. Veel meer vrouwen dan mannen hebben er mee te maken.
Maak meteen een afspraak
Er zijn verschillende soorten problemen:
- Vaak komt het voor dat er urineverlies is bij bijvoorbeeld hoesten of niezen. Soms is daar een oorzaak voor: een bevalling, een operatie of de overgang. Maar soms ook is er niet zo duidelijk een oorzaak te vinden.
- Het kan ook zijn dat er een verhoogd gevoel van aandrang is: men moet dan (veel) vaker naar het toilet.
Bovenstaande verschijnselen kunnen veel ongemak met zich meebrengen. Men moet altijd rekening houden met "ongelukjes" en in sommige gevallen gaat men zelfs liever de deur niet meer uit.
Veel minder vaak komt incontinentie voor ontlasting voor. Het zal duidelijk zijn dat juist ook deze vorm van incontinentie veel praktische problemen geeft. Incontinentieproblemen kunnen voorkomen bij volwassenen, maar ook bij (grotere) kinderen.
Is er wat aan te doen? In veel gevallen zijn bovenstaande problemen te verbeteren of te verhelpen met speciale fysiotherapie: een bekkenbodemtraining en/of een blaastraining.
De behandeling
Als u voor de eerste afspraak komt bij één van de incontinentie-fysiotherapeuten zullen u eerst een aantal vragen worden gesteld over de eventuele oorzaak en de ernst van het probleem. Afhankelijk van het probleem wordt een behandelplan gemaakt.
In de meeste gevallen wordt van u gevraagd regelmatig thuis oefeningen te doen. Behalve oefeningen zult u meestal ook adviezen krijgen die betrekking hebben op het verbeteren van uw probleem.
Maak meteen een afspraak
Kosten bekkentherapie
Voor 2021 zijn contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars. Het maakt dus niet uit bij wie u verzekerd bent, wij helpen u verder. Of uw behandeling vergoed wordt is afhankelijk van hóe u verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.
Bent u niet verzekerd voor fysiotherapie en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan nu onze prijslijst.
Bekijk de tarieven van Kinese Fysiotherapeuten 2021
De fysiotherapeuten zijn
Een afspraak maken
Plan snel een afspraak bij één van onze locaties. Vul het afsprakenformulier in, stuur ons een bericht op WhatsApp of neem telefonisch of via e-mail contact met ons op.
Maak meteen een afspraak